Bakken & Grillen

Snij de zoete aardappel in dunne partjes in een ruime koekenpan. Na ongeveer 15 minuten op midden hoog vuur minuten zijn ze gaar en worden ze krokant. Met grillen snij je de zoete aardappel in dunne plakjes en bestrijk je ze vervolgens met een beetje olie. Zorg dat de pan goed heet is om het gewenste resultaat te krijgen met mooie grillstrepen. Zodra de plakken soepel worden zijn ze klaar om gegeten te worden. Helemaal met een beetje peper en (zee)zout eroverheen. Dit kan ook met een Contactgrill/grillijzer in plaats van de grillpan. 

Koken

Eigenlijk niet veel anders dan de vertrouwde aardappel. Schil de zoete aardappel en snij ze in gelijke stukken om ze vervolgens 15 minuten te koken. zijn ze gemakkelijk door te prikken? Dan zijn ze gaar en een uitstekende basis voor verschillende stamppot variaties. Maar de stukjes zoete aardappel kunnen ook als garnituur dienen in bijvoorbeeld tortilla’s, soepen, salades of in de curry.

Poffen 

De zoete aardappel is heerlijk om te poffen. Verwarm de oven hiervoor op 200 graden. Schil de zoete aardappel niet maar spoel ze goed af en voorzie ze vervolgens met een dun laagje zonnebloem- of olijfolie. Na een snufje zout en peper verpak je de zoete aardappels in aluminiumfolie. Leg ze vervolgens ongeveer 40 minuten in de oven (Afhankelijk van de dikte van de zoete aardappel). De zoete aardappel is gaar en klaar voor een eventuele vulling als je er gemakkelijk een prikker in kan doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Spaanse, Griekse of Japanse vulling. Bijna alles is mogelijk.

Roosteren 

Kies zelf of je de schil liever eraf haalt of juist eraan laat. Met schil eten kunnen we je zeker aanbevelen! Snij de zoete aardappel in blokjes van ongeveer 2 centimeter en mengt ze samen met een klein beetje olie, verse knoflook, rozemarijn, tijm en een snufje paprikapoeder. Je bakt ze vervolgens 30 minuten op bakkersfolie in een voorverwarmde oven op 200 graden. Nog niet helemaal krokant? Dan mogen ze nog net even langer.

Frituren 

Was en snij de zoete aardappel in de vorm van frietjes in de gewenste dikte. Hierbij hoef je de zoete aardappels dus niet te schillen. Dep ze goed droog en verwarm de frituur op 180 graden. Zorg ervoor dat je in kleine porties frituurt zodat de frietjes genoeg kans krijgen om krokant te worden. Na ongeveer 7 minuten laat je de frietjes uitlekken op keukenpapier en kan je naar wens een snufje zout op strooien. Erg lekker met Ketchup of kerriemayonaise.